top of page
Tag Cloud
Featured Review

Altar (2014)


Horror.BG - Altar

Рейтинг IMDB (29.12.2015): 5,7/10 от 5165 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6,5/10

Бюджет: Нямам информация

Държава: Великобритания

Българско заглавие: Жертвоприношение

Режисьорът Nick Willing е създал класически хорър с къщил Резултатът е много добър!

Продуцентска компания: Great Point Media

Продуцент: Michele Camarda

История: Не, тук семейството не се изселва в нова къща, за да започне всичко от начало или да забрави миналото си. Майката е реставраторка и заминава със съпруга си (скулптор и художник) и двете си деца в провинциално английско имение с мисията да възстанови къщата в оригиналния вид. Жената е наета от американски богаташ, който дори не е срещала (това няма никакво отношение към интригата) и целия й труд би трябвало да отнеме около шест месеца. Време, което трябва да прекара в къщата със семейството си и зловещата й история...

Сюжетът е така подреден, че държи в напрежение. Едва ли има по-подходящо място и атмосфера (дори в буквалния смисъл) за подобен филм от английската провинция - тягостна обстановка, мрачно време, каменни стени и влага. Действието се развива малко бавно, но това напряга допълнително зрителя. Филмът е доказателство как без безумни инвестиции в специални ефекти, когато знаеш кое е страшно и плаши, може да постигнеш много.

Много добре е представен скептицизма, отрицанието да повярваш в свръхестественото или да приемеш помощ от специалист по окултното.

Кастингът: Типично британски. Не очаквайте сексапилна героиня, въпреки че реставраторката е муза и модел на съпруга си и има няколко сцени по гащи. Става дума за Olivia Williams в ролята на Meg Hamilton, реставраторката на имението. Веднага след нея добавям екранния й съпруг Matthew Modine (в ролята на Alec Hamilton). Блестящи актьори и блестящо превъплащаване във филма.

Не мога да пропусна и епиззодичното появяване на Steve Oram, изпълняващ ролята на експерт по духовете, който вместо да помогне, наплаши допълнително фамилията.

Любопитни факти:

  • Този филм е набрал средства през Kickstarter

  • Първоначалното име на филма е било Haunting of Radcliffe House, под това име е излъчен и по британския ТВ канал Channel 5

Гафове за педантите:

  • По едно време звъни телефон, който героинята в крайна сметка открива. Звънът е метален и старовремски - класически телефонен звън. Моделът, който тя намира е с шайба, но издава електронен сигнал. Нека го приемем за прищявка на духовете :)

  • Когато се опитва да освободи дъщеря си от самозаключилата се стая, майката й крещи, че има ключ и да отключи. По-късно, когато коментират инцидента, става ясно че стаята никога не е имала ключ

Трейлъри:

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page