top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Canal (2014)


Horror.BG - The Canal

Рейтинг IMDB (11.01.2016): 5,9/10 от 7582 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6,5/10

Бюджет: Нямам данни

Държава: Ирландия

Българско заглавие: Каналът

Ирландски хорър? Защо не. Филмът на режисьора Ivan Kavanagh е всичко друго, но не и стандартен.

Продуцентски компании: Park Films, Treasure Entertainment, Western Edge Pictures

Продуценти: AnneMarie Naughton

Нека изброя рамката - което със сигурност ще ви заблуди за филма. Има къща с новодомци, съпругата е бременна, по-късно се появява детето им, някога в къщата се е случило нещо ужасно... Достатъчно причини, за да видите филмът. Но (в редки моменти самоцелно) историята бяга от клишето. Вижте трейлъра и едва ли ще разпознаете много от това, което описах като рамка. Вижте началото на филма и ще го догледате до края. И няма да съжалявате.

Ако се премахне мистичното, сюжетът ще прелее към полу-крими, полу-любовна драма с елементи на трилър. Не се опитвам да вкарам всичко в жанр и течение, просто намеквам за нестандартната комбинация, която е съставена от стандартни клишета.

Съпругът е обзет от ревност, а съпругата му е достатъчно красива, за да бъде ревнувана от всеки. Допълнение е и комплексът за малоценност на съпруга, който се чувства като придатък. Да не забравя и ретрокамерата, с която главния герой се опитва да заснеме свръхестествените същества, които може би са само в главата му...

Във филма има и убиствтвени черно-бели кадри, които може да ви накарат да настръхнете.

Кастингът е страхотен. Започвам с главния герой - рогоносеца David (в ролята Rupert Evans). Маниак. Признавам, че лицето му е от тези, които веднага изпитваш желание да видиш окървавено, но точно за тази роля едва ли има по-подходящ, а таланта му е безспорен.

Нека споменем и неверната му съпруга Alice, която е изпълнена от актрисата Hannah Hoekstra. По-горе споменах за красотата й, и предвид, че филма е ирландски, логично е актрисата да не е нито ирландка, нито англичанка, а холандка.

Във филма има и колежка, влюбена в главния герой. Е, тя е грозновата, но всеотдайна и има далеч по-водеща роля. Това е Antonia Campbell-Hughes, в ролята на Claire. Актрисата, разбира се е ирландка.

В този филм по-незначителните присъствия добавят солта. Едно такова откритие е Kelly Byrne, която играе детегледачтата Sophie. Успява да накара зрителя да приеме, че тя е връзката му с външния нормален свят, че ако остане при бащата и детето всичко ще е наред, някак като спасение и убежище.

И - един от любимците ми, отново с второстепенна, но запомняща се роля: Steve Oram в ролята на ченге.

Трейлър:

Официален сайт:

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page