top of page
Tag Cloud
Featured Review

Sinister (2012)


Horror.BG - Sinister

Рейтинг IMDB (19.01.2016): 6,8/10 от 142622 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 7/10

Държава: САЩ, Великобритания

Бюджет: 3 милиона USD.

Българско заглавие: Греховен

Режисьор: Scott Derrickson - име, свързано с The Exorcism of Emily Rose (2005), Deliver Us from Evil (2014) и разбира се - Sinister 2 (2015). Очакваме с нетърпение и следващия му филм Two Eyes Staring.

Продуцентски компании: Alliance Films, Automatik, Blumhouse Productions, IM Global и Possessed Pictures

Продуценти Jason BlumBrian Kavanaugh-Jones

Вижте трейлъра, вижте началото, вижте дори само имената на продуцентите и екипа и се съмнявам, че ще пропуснете този филм.

Има ли нещо, което да направи по-зловещо обесването на четири човека? Да, повярвайте ми, има какво.

Писател на документални криминалета се мести временно в къща заедно с двете си деца и съпругата си. Мястото, където отива да живее е свързано с поредната му книга, въпреки, че местния шериф намира избора на къща за проява на лош вкус (познайте защо).

Добавете към историята Буги мен, рисунките, които децата му правят и един забавен заместник шериф, който е таен почитател на писателя...

А съжетът включва и страшното, което много майсторски е пресъздадено в този филм. Хорър от висша класа, който със сигурност не трябва да се пропуска.

Какво да кажем пък за кастингът - например Ethan Hawke, изпълняващ главната роля на писателя Ellison Oswalt. Страхотното изпълнение не е изненада, но съм впечатлен допълнително от това колко му отива да бъде този герой, сякаш филма е създаден специално за него.

Много е приятна появата (макар и епизодична) на Vincent D'Onofrio, познат ни от сериала Homicide: Life on the Street, в ролята на Professor Jonas.

Трябва да спомена и Fred Thompson, изпълняващ ролята на шерифа. Човекът е бивш сенатор и дори е имал номинация за първични избори за президент на щатите.

Любопитни факти:

  • Сценаристът C. Robert Cargill се вдъхновява от свой кошмар, който е сънувал, след като е гледал хоръра The Ring (2002)

  • Ethan Hawke изпълнява ролята на писател, но той може да бъде наречен такъв и в реалния си живот - автор е на цели два романа: "The Hottest State" (1996) and "Ash Wednesday" (2002)

  • В този филм почти няма кръв, проклятия и никакъв секс. Създателите са разчитали да получат рейтинг, позволяващ на по-малолетни да гледат филма, но не им се е получило - рейтинга е R. Така е, не всичко е кръв и секс. Който е майстор, може да разказва плашещи истории и без такива екстри.

  • Създателите на филма са претърсвали дълго време интернет, търсейки подходящия саундтрак. Така попадат на Christopher Young. Трябва да се отбележи, че музиката към филма е страхотна.

Гафове за педантите:

  • Въпреки че екипа се е постарал да напасне прическите и облеклата на заснетите на кинолента етюди със съответната епоха, има пропуски по отношение на оборудването, което попада в кадър. Най фрапиращ е случая със 'Sleepytime', заснет през 1998 година, на който се вижда хладилник, произведен десет години по-късно.

  • В края на филма Ashley казва: "I like how you made the movies longer, they're better this way", без актрисата да си помръдне устата.

  • Заместник шерифът казва, че адреса на семейство Рамирес е на Dillington Street. Главният герой записва в бележника си Billington Street.

  • В началото на филма дъщерята на писателя рисува на стената момиче, което е изцяло в червена рокля. Малко по-късно роклята не е изцяло боядисана в червено.

  • Когато писателя принтира снимката, на екрана на компютъра се показва съобщение, че се принтират 2 неща. Реално трябва да се принтира само едно, тоест въпросната снимка и така се и получава - от принтера излиза само един лист хартия.

  • Когато намират скорпион в къщата, полицията не вижда нищо странно в това. Всъщност трябва да е обратното, в Пенсилвания няма скорпиони.

Трейлър:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page