top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Amityville Horror (2005) (1979)


Horror.BG - Amityville 2005

РИМЕЙК:

Рейтинг IMDB (14.03.2016): 6,0/10 от 77900 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6/10

Държава: САЩ

Бюджет: 19 милиона долара.

Българско заглавие: Ужасът в Амитивил

Режисьор: Andrew Douglas

Продуцентски компании: Platinum Dunes и Radar Pictures

Продуценти: Michael Bay, Andrew Form и Brad Fuller

ОРИГИНАЛ:

Рейтинг IMDB (14.03.2016): 6,2/10 от 26832 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5/10

Държава: САЩ

Бюджет: 4,7 милиона долара.

Българско заглавие: Ужасът в Амитивил

Режисьор: Stuart Rosenberg

Продуценти: Samuel Z. Arkoff, Elliot Geisinger и Ronald Saland

Horror.BG - Amityville 1979

Това е първото ревю на Horror.BG, в което едновременно се разглеждат оригинала и неговия римейк. Паралелите са много интересни, още повече, че филма от 2005 не е избягал много от първото издание - а и това не е желателно, предвид това, че самата история на The Amityville Horror е базирана на романа на Jay Anson.

Сравнението между двата филма може да прочетете в статията "Amityville - ужасът продължава" в рубриката "ОБЗОРИ".

Историята е за къщата, в която баща избива цялото си семейство, защото е решил, че са обсебени от духове. След време в същата къща се нанася ново семейство и всичко е на път да се повтори.

Сюжетът е развит по единствения възможен начин при тази изходна композиция и още с първите проявления на полудяването за зрителя остават два основни въпроса: Колко и как ще успеят да ни изплашат и дали някой ще оцелее на финала.

Трябва да имаме предвид, че хорър жанра, както всичко друго, се развива, променят се похватите и стилистиката и - когато отново изгледаме филм от 2005 или още повече, ако филма е от 1979 година - ще се убедим колко се е променило киното и колко сме се променили ние като зрители и нагласа. За това много е вероятно някои неща в оригинала или римейка да ви се сторят не толкова плашещи или дори изтъркани - а всъщност това, което ще наречем "клише" не е било такова тогава, когато са създавани старите филми.

В кастингът на римейка безспорната звезда е Ryan Reynolds, който прави силно участие в ролята на главния герой George Lutz. Партнира му симпатичната Melissa George, която играе неговата съпруга.

При оригинала ролята на George Lutz е поверена на James Brolin. Признавам, че след гледането на версията от 2005 година, George Lutz ми изглежда доста странен в своята версия от 1979.

Съпругата на George Lutz през 1979 година се изпълнява от Margot Kidder.

И докато за филма от 2005 година няма кой друг актьор специално да бъде подчертан (въпреки перфектния кастинг основния акцент пада върху Ryan Reynolds), то при оригиналния филм трябва задължително да се отбележи още едно име. Става дума за Rod Steiger в ролята на Father Delaney - изключително силно изпълнение, засенчващо всички останали от кастинга.

Любопитни факти - римейк 2005:

  • Малко след като са започнали снимките, в реката близо до къщата е изплувало тялото на рибар, който е бил застрелян наскоро.

  • На повечето сцени Ryan Reynolds е използвал специални контактни лещи с цел очите му да изглеждат максимално черни с открояващо се бяло.

  • В свое интервю Melissa George казва, че по време на снимките са й се случвали свръхестествени неща. Страхът, който тя демонстрира във филма в повечето случаи реален, а не актьорска игра.

  • Истинската Kathy Lutz е починала малко след като е заснет римейка. Тя е реално лице, което с разказите си за своите свръхестествени преживявания е послужило като основа на романа.

  • В стаята на най-големия син е имало плакат на друга рок банда, но след като екипа е видял какъв дълъг език има детегледачката (в ролята Rachel Nichols) са сменили плаката с такъв на KISS (рокфеновете ще се сетят за Джин Саймънс)

Любопитни факти - оригинал 1979:

  • Поради скромния бюджет на филма екипа не е могъл да си позволи да плати на James Brolin необходимия хонорар за главната роля и са постигнали съгласие актьорът да участва срещу по-малко заплащане и след това да получава 10% от приходите. Неочакваният огромен успех му донесъл след това допълнителни 17 милиона долара, което в днешен еквивалент се равнява на 55 милиона долара.

  • Това не попречило на James Brolin да се оплаче, че заради героя, който е изиграл, две години след това не е имал предложения за снимки.

  • Заради зловещата слава на къщата в Amityville по-късно собствениците сменят прозорците, наподобяващи очи, с нормални прозорци.

  • За разлика от изплашената Melissa George от 2005, Margot Kidder, както и James Brolin приемали доста скептично свръхестествената история.

  • Моментното появяване на предишния собственик на къщата във филма е изпълнено от брата на James Brolin - идеята, която е залегнала в оригинала е, че предишния собственик много прилича на новия.

  • Във Финландия филмът е излезъл с името "For God's sake, get out of there!"

Гафове за педантите:

Римейк (2005)

  • Логото на плаката на Алис Купър в стаята на голямото момче се използва след 2000 година - а историята се разказва през 1978 година.

  • Американските къщи, строени през 1600 година не са имали мазета

  • Когато бащата се опитва да хване Кати и пада от къщата, той е много изцапан. Малко по-късно при лодката на реката вече е чист.

  • Когато Кати "чете" Chronicle of a Zealot, камерата се приближава и виждаме, че страниците са напълно празни.

  • Преди да започне да преследва децата си, бащата зарежда пушка тип "помпа". В следващата сцена той отново зарежда пушката, което би трябвало да изхвърли вече заредения патрон - но това не се случва.

Оригинал (1979)

  • В началото на филма, при откриването на убийствата, вали силен дъжд. Малко по-късно всичко навън е сухо.

  • Когато колата на Father Delaney губи управление, в различните сцени прозорците са в различно положение.

  • Косата на Kathy Lutz променя цвета и дължината си в някои сцени.

  • В сцената, когато бащата освобождава детегледачката от килера, той й казва: "Amy, there's no lock on this door.". Всъщност във филма има героиня Amy, но тя е момиченцето. Детегледачката се казва Jackie. И все пак има причина за грешката: името на актрисата, играеща детегледачка е Amy Wright.

Трейлър римейк (2005):

Трейлър оригинал (1979):

Официален фейсбук: https://www.facebook.com/TheAmityvilleHorrorMovie

Horror.BG - BagBag
bottom of page