top of page
Tag Cloud
Featured Review

Amityville - Ужасът продължава


Horror.BG - Amityville Horror

Внимание: Ако не сте гледали някои от филмите, този материал може да съдържа спойлери.

Поводът за този обзор е предстоящото излизане на Amityville: THE AWAKENING, който ни подсети да се върнем назад и да изгледаме отново филмът, който отдавна се е превърнал в класика.

Ще цитирам част от ревюто на Horror.BG за The Amityville Horror:

"Трябва да имаме предвид, че хорър жанра, както всичко друго, се развива, променят се похватите и стилистиката и - когато отново изгледаме филм от 2005 или още повече, ако филма е от 1979 година - ще се убедим колко се е променило киното и колко сме се променили ние като зрители и нагласа. За това много е вероятно някои неща в оригинала или римейка да ви се сторят не толкова плашещи или дори изтъркани - а всъщност това, което ще наречем "клише" не е било такова тогава, когато са създавани старите филми."

Да, това определено е така, но дори самия паралел между оригинала и римейка е достатъчно любопитен.

Естествено, първото, което се набива на очи още от самото начало е фрапиращия главен герой George Lutz от 1979 година. На фона на всичко, което сме гледали от поне 20 години насам като американско кино (не само от този жанр) изумява твърде косматата му визия - актьорът легенда James Brolin е изцяло във вежди, брада и някаква буйна рошава коса.

Вероятно през онова време такъв е бил налагания мачо стил, защото реално героя му (така както е и в римейка) е добродетелен нов татко, изпълнен със сексапил и добри намерения.

Ще продължа в този дух, защото това показва колко се е изменила културата от тогава до 2005 година, да не говорим до днешни дни: трите му доведени дечица са толкова мургави и чернокоси, че приличат на боливудски малчугани. Сигурно трябва да изгледаш поне 30 съвременни американски филми, несвързани с мексиканската тема, за да видиш поне едно толкова нетипично за днешна Америка хлапе.

На фона на това светлите и кафяво-русоляви герои от 2005 стоят далеч по-познато.

Дори само римейка от 2005 година да сте гледали (въпреки, че препоръчвам да бъде гледан и филма от 1979 година) лесно ще установите разликата в правенето на хорърите тогава и сега.

Аналогиите 2005 - 1979 са не по-малко интересни.

В оригинала от 1979 година са използвани разточително много актьори и сюжетни линии.

Ето някои примери: Съпругата на главния герой - Kathy Lutz - има леля, която е монахиня, също така брат, който се жени.

Ако приемем, че лелята монахиня е включена, за да се демонстрира неприазанта на демоните към светата женица, то присъствието на брата на Kathy Lutz (впрочем с подчертан латино вид и никаква прилика с нея) е напълно неоправдано от към днешна гледна точка. Доста време във филма от 1979 година е изгубено в броене на парите за сватбата му, изчезването и търсенето на парите и разправиите на George Lutz с доставчика на храна за сватбата, който не приема чекове.

Основната идея (извън леко наивното паранормално изчезване и намиране на парите) е, че през това децата са поверени на детегледачката, която в последствие е затворена от призрачната Джоди в килера.

През 2005 година това е решено много по-практично: Семейство Lutz просто излиза на вечеря в ресторант и вика детегледачка.

Въпросната детегледачка през 2005 е много добро попадение: със сексапилна визия, порочни навици и дълъг език. Предшественичката й е доста по-малолетна и със скоби за зъби.

През 2005 детегледачката постига доста по-страховит ефект върху зрителя, отколкото тази от 1979 година. Първо: тя е била детегледачка и на убитите деца. Започва да плаши отрочетата от фамилия Lutz със страшни истории от миналото и Второ: когато за наказание Джоди я затваря в килера, прави много силно истерично изпълнение, което освен това е представено доста по-плашещо от създателите на римейка, а финала на етюда с парамедиците е много добър.

В оригинала от 1979 година присъства и партньор на George Lutz в бизнеса му, който пристига с приятелката си, а тя от своя страна също усеща паранормалното. През 2005 е пропуснато и това "разводняване".

Покрай това разточителство в оригинала са развили много добре героя на отчето, тоест Father Delaney. Естествено, той е до такава степен развит, че покрай него има и още едно по-младо отче и епизодично се появяват и двама доста по-висши духовника. И въпреки това мисля, че малко повече от Father Delaney никак не би се отразил зле на римейка от 2005.

Там отчето действа някак набързо и (ако не беше един силен детайл, за който ще напиша малко по-долу) направо бих казал, че се появява колкото да се отчете, че бедстващото семейство все пак се е сетило да се обърне и към църквата за решаване на свръхестествения им проблем.

Father Delaney от 2005 пристига в къщата, почва да свещенодейства, появават се няколко мухи, се сблъсква с няколко паранормални събития и малко след това си плюе на петите и изчезва.

Father Delaney от 1979 е много силен герой, отдаден на Бога и иска всячески да помогне. А за да го накацат мухите при заснемането е било необходимо на намажат с мед главата на актьора Rod Steiger.

И все пак, за разлика от предшественика си, отчето от 2005 година е познавал и предишното семейство, погребал ги е и с една фраза за Джоди и нейната играчка успява да смрази кръвта на зрителя.

Присъствието на семейството във филма от 2005 година е много по-силно и убедително. Екипът е успял да пресъздаде доста убедителни взаимоотношения и от там съответно - мотивация на героите. Дори кучето има по-реалистично присъствие.

За сметка на това оригинала от 1979 година демонстрира много похвати, които в последствие са се превърнали в задължителни за хорър жанра и ако се абстрахираме от ретро визията на героите и някои допълнителни детайли - спокойно може да мине и за съвременен филм.

Всъщност ретро визията просто му стои по-естествено. Историята и на римейка от 2005 се развива горе долу по същото време, по което и на оригинала, но духа на филма е по-съвременен.

В днешно време Amityville вече се превръща във франчайз, подобно на много други легендарни заглавия от жанра и това е за добро. Крайно време е легендарната лента, поставила много от основите на съвременния хорър да получи нов живот и развитие. Още повече, че продължението е в ръцете на Jason Blum и неговата Blumhouse Productions.

Новини по новата продукция може да откриете в секция НОВИНИ на Horror.BG.

Изживяването е гарантирано. Ужасът продължава.

Трейлър римейк (2005):

Трейлър оригинал (1979):

Трейлър на Amityville THE AWAKENING (2016):

Horror.BG - BagBag
bottom of page