top of page
Tag Cloud
Featured Review

Неудачникът Boogeyman


Horror.BG - Amityville Horror

Внимание: Ако не сте гледали някои от филмите, този материал може да съдържа спойлери.

През 1980-та година се появява първия филм от поредицата за героя, с който плашат малките деца. Да, става дума за Boogeyman - и продукцията е достатъчно добра, особено за времето си. Краят е оставен отворен по начин, по който е задължително да има продължение - и то се появява през 1983 година под името Revenge of the Boogeyman.

Нещата след това прекъсват, докато през 2005 година се появява отново филм, наречен Boogeyman. Този филм не е римейк, а е чисто ново творение, експлоатиращо злощастния демон.

Защо си позволявам да го нарека злощастен и дори неудачник? Защото всичките тези продукции, особено поредицата, започнала през 2005 и продължила с Boogeyman 2 през 2007 и Boogeyman 3 през 2008 година изпускат златен шанс да се превърнат в едни от най-добрите заглавия в жанра. На всичко отгоре втората и третата част са предназначени главно за DVD разпространение - факт, който сам по себе си говори за твърде ниските и комерсиални амбиции на екипите, които са ангажирани за филмите.

Защото ако хорър жанра е част от светогледа ти, а не гледаш през него от призмата на резновидност в киното, където може да преминеш, изкарвайки някой и друг долар, всички тези филми можеха да постигнат подобаващ успех, стига да бяха направени като хората.

Така както се е получило например при Sinister и Sinister 2, където отново е замесен Boogeyman.

В поредицата от 2005, 2007 и 2008 сякаш създателите са си мислили, че хорър - това е кръв и черва в изобилие, сексапил и натурализъм, както и тук - там демони за разкош. Ако в благодатната тема за Boogeyman беше добавено и чувството какво точно е хорър - щеше да бъде прекрасно.

И все пак вярвам, че Boogeyman ще продължи да тормози сънищата ни. През 2016 година трябва да се появи Boogeyman: Reincarnation от режисьора на филмите от 1980 и 1983 година Ulli Lommel.

Това не е случайно.

Ще цитирам Horror.BG от ревюто за The Boogeyman (1980) / Revenge of the Boogeyman (1983):

"...ако трябва сега да бъде направен римейк на някой от всички филми Boogeyman, то този от 1980 година е най-добрата отправна точка за нова серия от ужаси."

В случая дори не става дума за римейк, а за своего рода продължение.

Екипът, създал поредицата 2005, 2007 и 2008 очевидно още ближе рани, в частност Eric Kripke, който е създател на историята и персонажите. Все пак се надявам и там да бъде вдъхнат живот, защото - особено с последния Boogeyman 3 (2008) - се появяват достатъчно добри идеи и потенциал за развитие.

Трейлър на The Boogeyman (1980):

Трейлър на Revenge of the Boogeyman (1983):

Трейлър на Boogeyman (2005):

Трейлър на Boogeyman 2 (2007):

Трейлър на Boogeyman 3 (2008):

Horror.BG - BagBag
bottom of page