top of page
Tag Cloud
Featured Review

Don't Be Afraid of the Dark (2010)


Horror.BG - Don't Be Afraid of the Dark

Рейтинг IMDB (12.01.2016): 5,6/10 от 39706 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6/10

Бюджет: 25 милиона USD.

Държава: САЩ, Австралия, Мексико

Българско заглавие: Не се плаши от тъмното

Филм на режисьора Troy Nixey, като по-голямата реклама идва от сценариста Guillermo del Toro.

Продуцентски компании: Miramax, Necropia, Gran Via

Продуценти: Guillermo del Toro, Mark Johnson, Stephen Jones

История: Стара къща, стари времена, подземие и зловеща дупка... НЕЩО събира зъбки, НЕЩО иска зъбките да са детски...

Къщата е още по-стара, защото вече сме се пренесли в съвремието. Обитателите са таткото, новата му съпруга и малката му дъщеричка. Бащата е архитект, жена му е интериорен дизайнер и е логична амбицията им да реставрират дома си, който местните наричат Пропадналата мелница.

Достатъчно напрягащ сюжет и много добра реализация. Никой не вярва на детето, когато им казва, че е намерила мазе - там домовете нямат мазета, а какво се крие в мазето?

Много добра работа и на екипа с ефектите, доста извратени малки създания са се получили.

Кастингът: В ролята на доста скептичния татко е Guy Pearce. Актьорът си има своите почитатели, ролята му пасва напълно в този филм. Втората му съпруга се изпълнява от звездата на продукцията - Katie Holmes. Много добре участва малката актриса Bailee Madison, която има достатъчно роли зад гърба си, за да не срещне затруднения.

Любопитни факти:

  • Този филм е римейк на продукция от 1973 година. В римейка Бащата се казва Alex, майката Kim, а детето - Sally. В оригиналната продукция няма дете, съответно майката се казва Sally, а ролята се изпълнява от актриса на име Kim Darby

  • В началото на филма има загатване за феи: в градината момиченцето попада на кръг от гъбки, а името на икономката е Mrs. Underhill - Underhill е едно от имената на мястото, от където идват феите.

  • Guillermo del Toro е пътникът зад момичето в самолета

Гафове за педантите:

  • Момиченцето ползва фотоапарат Полароид, с чиято светкавица плаши създанията. Това е възможно до десет пъти преди презареждане, но на нея не й пречи да го направи над 30 пъти.

  • На вечерята с гостите, момиченцето е обуто в едноцветни чорапи. Малко по-късно в близък план, те са раирани.

  • По време на задръстване в града, има кадри с работник по поддръжката, който размахва кръгъл знак СТОП. Това е, защото основните снимки са били в Австралия, но знакът трябва да е осмоъгълен, какъвто се прилага в САЩ - където се развива действието

  • Въпреки че успява да убие едно от създанията, на момиченцето изобщо не му хрумва да покаже тялото му на скептичния си баща

Трейлъри:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page