top of page
Tag Cloud
Featured Review

A Tale of Two Sisters (2003)


Horror.bg - A Tale of Two Sisters

Рейтинг IMDB (19.01.2016): 7,3/10 от 41016 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 4,5/10

Държава: Корея

Бюджет: 3,7 милиона USD.

Алтернативно заглавие: Janghwa, Hongryeon

Българско заглавие: Приказка за две сестри

Режисьор: Jee-woon Kim

Продуцентска компания: B.O.M. Film Productions

Продуценти: Oh Jeong-wan и Oh Ki-min

Вероятно има достатъчно предубедени хора към филм от Южна Корея, за това ще се концентрирам върху плюсовете на тази продукция, а те не са малко. Имайте предвид, че Азия дава голяма част от основите на хорър жанра, като в последствие до нас достигат например американски продукции, преработени по рецептите на безотказната машина на Холивуд и с лица и език, с които сме свикнали.

Филмът разказва една тягостна история. Две сестри със силна връзка между тях, мъртвата им майка и бащата, който живее с младата си и красива нова жена. Последната освен това е и доста странна и опасна, а в дома им се случват зловещи неща. Гледайте внимателно, защото нищо не е такова, каквото изглежда...

Трябва да гледате внимателно и по още една причина: На мен наистина ми трябваше известно време, за да свикна с относителната външна прилика на героините и да започна да ги различавам, а имената им, традиционно започващи със "Су" допълнително усложниха задачата.

Действието и сюжета са нетипични, но нека не забравяме, че това не само е азиатско кино. Филмът пресъздава и азиатска действителност, така че актьорското изпълнение не е просто различно от стандартите, на които сме свикнали, но и най-вероятно отговарят на реалността и културата, които са ни по-далечни.

През цялото време има стаено напрежение, което на моменти избухва. Майсторско заснемане, умерени ефекти, пресъздадени с вкус и на места извратено въображение.

Озвучаването е на отлично ниво, музиката също. Много автори трябва да "чуят" лентата, за да се научат как точно се използват цигулките в един хорър филм, вместо да бълват фалшиво скрибуцане в стил "Психо".

Трудно ми е да дам мнение по кастинга. Определено добри актьори, чиито имена на мен нищо не ми говорят. Няма да цитирам корейски имена, защото няма смисъл, но ще отбележа, че много ми харесаха втората майка и голямата сестра (главната героиня). Всяка от тях изпълнява доста крайните и противоположни роли по превъзходен начин.

Любопитни факти:

  • Филмът е по Корейска народна приказка, в която се разказва за две сестри, наречени Janghwa и Hongryeon, което означава "Розов цвят" и "Червен лотус".

  • Във филма имената са почти същите: Su-mi означава "Роза", а Su-yeon - "Лотус"

Трейлър:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page