top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Martian (2015)


Рейтинг IMDB (29.12.2015): 8,2/10 от 225095 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 7/10

Бюджет: 108 милиона USD.

Българско заглавие: Марсианецът

Филм по добре разработена холивудска рецепта, което в никакъв случай не трябва да е отрицателна черта. Напротив. Режисьорът Ridley Scott има достатъчно известни заглавия зад кърба си и като продуцент, за да сме сигурни, че немалкия бюджет не е отишълнапразно.

Продуцентски компании: Scott Free Productions и Kinberg Genre. Продуценти: Simon Kinberg, Ridley Scott, Aditya Sood, Michael Schaefer и Mark Huffam

История: Въпреки че за всеки, който не е гледал филма му е ясно как трябва да завърши такава одисея, е по-добре да не се разказва много от историята. Героят на Matt Damon е астронавт, който остава сам на Марс, на 140 милиона мили от Земята. Основната задача: да оцелее.

Да спасим редник Райън.

Класически холивудски сюжет, както отбелязах и в началото. Киното разказва истории и трябва да го прави като сладкодумен разказвач - а в случая това се е получило по най-добрия начин. Още повече тази история е базирана на книга.

Този филм не е точно научна фантастика. "Фантастика" в него има до толкова, до колкото например са фантастика някои елементи в екшън филмите - тоест до толкова, до колкото това е свързана със самата художествена измислица. Няма смайващи научни или технологични измислици. Защото не това е целта.

Реално, ако днес се изпрати експедиция до Марс, подобна критична ситуация е напълно възможна, само че едва ли би се развила по този начин. Всъщност ако се случи нещо подобно като във филма "Скорост" също едва ли в реалния живот събитията ще се развият по този начин, нали?

Много ми допадна измерването на "дните" на Марс. Във филма използват правилния термин SOL за денонощие, защото на другата планета и продължителността на денонощието е различна.

Представете си следното: Екип от умници се събира и пред тях се поставя следния казус: На Марс има изоставен космонавт, той има храна за Х дни, космическия кораб пътува от Марс към Земята и няма как да се върне. Въпрос 1: Как да оцелее астронавта? Въпрос 2: Как да го приберем?

Екипът от умници започва да бълва идеи и предложения. След това всичко това се сглобява и се създава историята: част от идеите ще бъдат използвани като опити и провали, а други ще сработят.

А филмът, колкото и да е дълъг (цели 144 минути, минаващи неусетно) поддържа интереса до края с основния въпрос: КАК?

Кастингът подхожда на бюджета и на идеята. Признавам, че от Good Will Hunting (1997) съм почитател на Matt Damon, а и до момента не е разочаровал с неподходящо избрани или слаби роли.

Но истинското попадение във филма е друго и то се нарича Jeff Daniels. Безспорно страхотен актьор, но ироничното и забавното е да повишиш Harry от Dumb and Dumber в шеф на НАСА. Приемам, че това е направено дори нарочно, защото героят му в Марсианецът не поражда особени симпатии.

Любопитни факти:

  • Бедстващият астронавт ненавижда диско музиката, но няма голям избор, освен да слуша дисковете, изоставени от командирката на екипажа. При финалните надписи отново звучи диско парче, а именно "I Will Survive" - където се чува и текста "And so you're back, from outer space"

  • В самия край на финалните надписи можем да прочетем, че създаването и дистрибутирането на гози филм е създало повече от 15000 работни места.

  • Има лека закачка с един друг филм на Ridley Scott - "Alien". При изписването на The Martian, горната чертичка на T се затъмнява и се получава буквата I с ефект, подобен на ефекта на I в Alien.

Гафове за педантите:

  • Ако е приемем, че атмосферата на Марс е толкова тънка и разредена, за да може от нея да излети с огромна скорост капсула с платнище вместо метален нос, то бурите на планетата не би трябвало да са толкова разрушителни. По принцип атмосферата на Марс е само 1%, сравнена с тази на Земята, съответно буря със скорост 175 км/ч не би била опасна.

  • Когато изписва името си, Марсианецът бърка и го изписва "Watnay" вместо "Watney"

  • След като открива, че е изоставен и се добира до базата и сваля Шлема на скафандъра си, прическата на астронавта се сменя няколко пъти в различните кадри

  • Когато към края на филма астронавтът се усмихва през шлема си, зъбите му са бели и по холивудски блестящи. Преди това, когато се набляга на все по-голямата мизерия, в която затъва, ни показват зъби в доста лошо състояние.

  • Когато шефа на НАСА обявява астронавта за мъртъв, американския флаг е от грешната му страна. Протоколът в САЩ изисква знамето да е винаги от лявата страна на говорещия.

  • Астронавтът започва да изкопава Патфайндър, който е затрупан от марсианските пясъци. Малко след това Патфайндър е изкопан, но около него няма дупка, стои в равнина.

Трейлъри:

Видео за Науката срещо Киното в The Martian

Официален сайт:

Колко ни струва спасяването?

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page