top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Visit (2015)


Рейтинг IMDB (29.12.2015): 6,3/10 от 32851 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 7/10

Бюджет: 5 милиона USD.

Българско заглавие: Посещението

POV/First-Person Movie на режисьора M. Night Shyamalan, познат ни от филмите "Шесто чувство" (The Sixth Sense), "Следите" (Signs), "Селото" (The Village) и др.

Продуцентски компании са Blinding Edge Pictures и Blumhouse Productions, продуценти са Marc Bienstock и Jason Blum - което само по себе си е добра препоръка.

История: Брат и сестра ще посетят своите баба и дядо, които са напълно непознати за тях, защото майка им е избягала от дома си като много млада и е в конфликт с родителите си от тогава.

Момичето иска да заснеме документален филм за това пътешествие и срещата с непознатите си роднини - което се използва от създателите на филма за представянето на действието в стила на POV/First-Person Movie.

Филмът е от много добрите в този жанр. Почти всички кадри са непринудено заснети, без да се натрапват нелогични причини за това защо на главните герои им се налага да тичат с камера през цялото време.

Сюжетът е добър, поддържа любопитството и - въпреки, че почитателите на жанра може да се досетят за някои "изненади" и обрати, които са им подготвени от създателите на филма - когато това се случва, не оставаме разочаровани.

Приятни са няколкото леки закачки и аналогии с приказките.

Кастингът е много добър. Седемнайсет годишната Olivia DeJonge (в ролята на Бека, голямата сестра, която заснема документалния филм) и четиринадесет годишния Ed Oxenbould (в ролята на по-малкия й брат Тайлър) се справят перфектно с ролите си.

Най-впечатляващ е избора на Deanna Dunagan, в ролята на Нана (бабата на децата). Каквото и да се спомене за участието на седемдесет и пет годишната актриса, би било спойлер, за това ще отбележа само едно: перфектна.

Любопитни факти:

  • Нана разказва пред камерата една измислена история за извънземни, живеещи във водата. Това e препратка към филма на същия режисьор "Жената от водата" (Lady in the Water).

  • Помните ли филма The Conjuring? Когато Бека и Тайлор разглеждат снимките по стената в дома на баба си и дядо си, там има и снимка на Annabelle.

  • Тайлор, който се опитва да бъде рапър, си е измислил артистичен псевдоним: "Tyler the Creator". Всъщност такъв изпълнител съществува, а тектовете му са хорър истории.

Гафове за педантите:

  • Втората камера, с която Бека и брат й правят снимки през една цяла нощ, е модел Канон 60D, която може да снима непрекъснато само 12 минути.

  • Количеството сняг около къщата варира всеки ден, без да е имало кадри със снеговалеж.

  • Бека и Тайлор пътуват сами с влака, след което са посрещнати от непознатите баба и дядо - нещо, което в САЩ е невъзможно да се случи с непълнолетни деца. Те щяха да пътуват под специална опека във влака, след което щяха да са предадени на възрастните си роднини след представяне на необходимите документи.

Трейлъри:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page