top of page
Tag Cloud
Featured Review

Deliver Us from Evil (2014)


Horror.BG - Deliver Us from Evil

Рейтинг IMDB (12.01.2016): 6,2/10 от 50639 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,5/10

Бюджет: 30 милиона USD.

Държава: САЩ

Българско заглавие: Избави ни от злото

Филмът изостава от по-добрите продукти на режисьора Scott Derrickson като The Exorcism of Emily Rose (2005) и Sinister(2012), но какво да се прави - така е, когато си вдигнал летвата високо.

Продуцентска компания е Jerry Bruckheimer Films, продуцент - Jerry Bruckheimer, тоест няма как да не се получи добра продукция.

История: Всичко започва в Ирак, където американски войници намират нещо... И по-късно ужаса се пренася в Ню Йорк. Главният герой е полицай, който започва да разследва странните неща, които се случват и по принуда трябва да си партнира с мистичен свещеник, а единственото общо между тях е, че всеки има своето мрачно минало. И още нещо - имат общ враг.

Сюжетът е добре заплетен. В сцените има достатъчно гадни мухлясали и мръсни помещения, създаващи подобаваща атмосфера. През цялото време се поддържа напрежение, екипът знае как да използва похватите на жанра.

Кастингът: Естесвено, започвам с главния герой - полицая Sarchie, в ролята австралийския сърцеразбивач Eric Bana (с оригинално име Ерик Банадинович). Освен че е достатъчно известно и придава допълнителна класа, лицето на този актьор притежава известно шашардисано изражение, което много подхожда на този филм. Дамите ще оценят и мургавия антипод на полицая - свещеникът, изпълняван от Édgar Ramírez.

Любопитни факти:

  • Първоначално е било предложено на Mark Wahlberg да изпълни ролята на полицая, но той е отказал. В момента е трудно да се прецени кой би бил по-подходящ за тази роля

  • През целия филм има препратки към групата The Doors и звучи тяхна музика. В сцената, когато полицая и свещенника стоят в колата и дебнат, на стената зад колата се вижда "January 4th". На тази дата през 1967 година, излиза първия албум на групата.

  • Отново свързано с The Doors: към края на филма има сцена, в която Santino казва: "Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about the begin" - препратка към парчето "Celebration Of The Lizard" на The Doors

  • Филмът е базиран на книгата "Beware the Night" на полицая от Ню Йорк Ralph Sarchie (както се казва и главния герой). Този полицай наистина е припознал за своя основна задача да преследва демоничните сили. И въпреки това - нито една от историите, които е описал в книгата си, не прилича на сюжета от филма.

Гафове за педантите:

  • В кадрите от 18-тата минута и кадрите при 1 час и 8 минути, един и същи мъж, облечен по един и същи начин минава пред полицейското управление и една и съща полицейска патрулка преминава наблизо. Очевидно кадри, които са използвани два пъти във филма.

  • Рибките в аквариума на полицая са няколко бройки мъжки от вида Бета - много агресивни и ревностни за територията си. Изобщо не се препоръчва да има повече от една мъжка в аквариум и е истинско чудо, че ченгето успява да ги отглежда по този начин.

Трейлър:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page