top of page
Tag Cloud
Featured Review

Insidious: Chapter 2 (2013)


Horror.BG - Insidious: Chapter 2

Рейтинг IMDB (10.01.2016): 6,6/10 от 99533 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 7/10

Държава: САЩ

Бюджет: 5 милиона USD.

Българско заглавие: Коварен капан 2

Режисьор, както и на първия филм е James Wan.

Продуцентски компании са IM Global, Entertainment One и Blumhouse Productions

Продуценти са Jason Blum, Steven и Oren Peli

История: Филмът излиза 3 години след първия филм, но очевидно е сниман веднага след него. Иначе действието трябва да се развива две години след злополучния финал на първата част.

Така или иначе, Insidious е бил замислен минимум в две части, защото в Chapter 2 откриваме много препратки и обяснения за събития, случили се в първата част.

За някои дори Chapter 2 е по-добрия филм. В него действието е повече и по-лесно би намерил фенове и извън заклетите почитатели на жанра. Аз лично не мога да определя - разглеждам и двата филма като един.

Сюжетът е логично продължение на разказа от преди. Да, Elise е мъртва, но в началото ще видим младата Elise, а двайсетина минути преди края отново ще се срещнем с любимката ни от първата част. Действията буквално се развихрят и финала ни дава надежда за още по-интересно продължение.

Кастингът - след като съм определил кастинга на първата част като отличен, няма как да има разлика тук. Има незначителни промени (бебето вече е поотраснало, а младия Josh се играе от друго момче (това е наложено не защото трябва да изглежда пораснал или изобщо от неща, касаещи действието, напротив - кадрите касаят едни и същи събития от едно и също време. Причината е друга.)

Появява се и нов герой - приятел на Elise от миналото, окултния специалист Carl, в ролята Steve Coulter. Много интересно попълнение, заместващо и допълващо Elise.

А Patrick Wilson, актьорът изпълняващ Josh Lambert, прави още по-вдъхновено изпълнение.

Любопитни факти:

  • Когато гледат една от видеокасетите на Elise, използват видеоплеър Panasonic. Само че част от буквите на марката са така изтрити, че се чете Panic.

  • Отново в дома на Elise. На една от стените й има Африканско пано. Същото пано присъства в Paranormal Activity 2 и Paranormal Activity 3

  • Запуснатата болница във филма - Linda Vista Community Hospital - присъства в още поне 30 американски филма, основно хоръри

Гафове за педантите:

  • Още в началото на филма, когато действието се развива през 1986 година, се вижда кола, която е излезла като модел поне десет годин след това

  • Външните кадри на болницата показват, че тя е на 5 етажа. Когато се качват в асансьора й, се забелязва, че той е в сграда с 10 етажа.

  • Инжекцията с упойката първоначално е пълна със зелена течност. По-късно течността е прозрачна

  • Външните кадри на къщата на Elise показват, че вътре няма никой и е тъмно. Когато героите влизат вътре обаче, всички лампи светят.

Трейлър:

Зад сцените:

Всичко сбъркано във филма:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page