top of page
Tag Cloud
Featured Review

Sinister 2 (2015)


Horror.BG - Sinister 2

Рейтинг IMDB (23.01.2016): 5,3/10 от 16383 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6/10

Държава: САЩ, Великобритания

Бюджет: 10 милиона USD.

Българско заглавие: Греховен 2

Вторият филм е с режисьор Ciarán Foy, като режисьора от първата част Scott Derrickson участва в написването на сценария.

Продуцентски компании: Alliance Films, Automatik Entertainment, Blumhouse Productions, Entertainment One, IM Global и Tank Caterpillar Inc.

Продуценти Jason Blum, Scott Derrickson, Brian Kavanaugh-Jones

Е, да - за втория Sinister са похарчени доста повече пари, отколкото за първия, а резултата е по-слаб от предшественика. Естествено това не е първия такъв случай и това не означава, че филма е слаб.

Първата лента вдигна летвата достатъчно високо, за да е трудно да се надмине. Sinister 2 е с история, която е плавно продължение на първата част, достатъчно зловеща и мистична, но нещата са представени от малко по-различен ъгъл. Майка и два сина, които се крият от агресивния баща в къща, която е свързана със смъртта.

Нашият любимец Буги мен отново е замесен, отново ги има зловещите деца и кратките филмови етюди върху стари кино ленти. Само че сюжетът не започва с постепенното въвеждане в кошмара. Едното момче е свикнало със свръхестественото присъствие и просто се опитва да го преодолее, докато братчето му с отчаяна завист желае да заеме мястото му и да бъде прието от злото...

Предпоставките за още по-интересен Sinister 3, според мен, са заложени и вярвам, че ще надмине първите две части.

В кастингът няма звезди от ранга на Ethan Hawke. Знаем много добре, че това не е и задължително, за да се получи добър филм. Главният герой е помощник шерифа от първия филм. Нарочно не го споменах до сега, за да му дам възможност да блесне на това място. Ролята се изпълнява от James Ransone и докато в първия филм героя му нямаше дори име (даже във финалните надписи е написан просто Deputy) тук е развит до... Ex-Deputy So & So. Отново спретнат, закопчан и сресан, страхотно развитие на един епизодичен герой до главно действащо лице и много добра актьорска игра.

Двете момчета са близнаци и във филма (Dylan Collins и Zach Collins), и в реалния живот (Robert Daniel Sloan и Dartanian Sloan), въпреки че нямат никаква прилика помежду си. Има достатъчно добро присъствие и естествена игра на децата.

Към детското присъствие трябва да добавим и Lucas Jade Zumann в ролята на призрачния Milo.

Любопитни факти:

  • Ex-Deputy So & So и Буги мен са единствените герои, които присъстват и в двата филма.

  • Sinister 2 е своеобразен трибют към Children of the Corn на Стивън Кинг и за това има много препратки към класиката на автора. Например селската къща и обстановката около нея с царевичните ниви (при етюдите от кино лентите).

  • Milo (лидера на обсебените деца) е с прототип Issac от същия филм

  • Във филма се добавят нови ретро елементи, освен лентовата кинокамера - винилови плочи и лампово радио.

  • Панорамният кадър на царевичната нива я показва с формата на череп, като две купчини мърсотия представляват очите, а колата - зъб

  • В този филм Буги мен (или Bughuul) губи част от енигмата си и разбираме много повече за него.

  • В първия Sinister героите използват стара камера модел Super 8, докато тук тя е заменена с още по-стария модел 16mm Bolex camera. Това е така, защото въпреки че 16mm Bolex camera е с 30 години по-стара от Super 8, за нея все още може по-лесно да се намери лента.

  • При премиерата на филма в Англия и Ирландия на 21-ви август 2015 е имало и рекламна кампания чрез няколко списания и уебсайта, които са предлагали специален пакет, включващ ключодържател ретро камера, тениска, чаша за кафе, която като се нагрее и се появява образа на Bughuul и ретро лампово радио.

  • Плъховете, които се виждат във филма, са истински.

  • Начинът, по който Milo ги използва в своята лента, представлява .действителен метод на мъчение и не е резултат на болното въображение на екипа.

  • Телефонът на нашия любимец Deputy So & So's звъни с мелодията на песента Cotton Eye Joe на Rednex. Сами преценете какво чувство за хумор има в това.

  • Стигаме и до музиката. Естествено, че отново трябва да се кажат същите добри думи, с които беше споменат саундтрака на първия филм, още повече той е... почти същия.

  • В повечето трейлъри се използва парчето Hush, Hush, Hush Here Comes the Boogeyman на Henry Hall, тази песен не присъства в самия филм.

  • В края на надписите се чува пукане като статично електричество и къс запис на дете свирещо на пияно - същата мелодия, която се чува от ламповото радио

Гафове за педантите:

  • В началото, когато майката бяга от супермаркета с децата си, тя хвърля ключовете на едното (Dylan), но малко по-късно другото (Zach) отключва колата.

  • При заснемането на лентата на Zach, разстоянията между елементите постоянно се променят.

Трейлър:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page