top of page
Tag Cloud
Featured Review

Solace (2015)


Horror.BG - Solace

Рейтинг IMDB (24.01.2016): 6,4/10 от 10107 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,5/10

Държава: САЩ

Бюджет: 18 милиона USD.

Българско заглавие: Утеха

Режисьор: Afonso Poyart

Продуцентски компании: New Line Cinema, Eden Rock Media, FilmNation Entertainment, Flynn Picture Company и Venture Forth

Продуценти: Thomas Augsberger, Matthias Emcke, Beau Flynn и Tripp Vinson

Звездният актьорски състав (сякаш дори само името на Anthony Hopkins не е достатъчно) не е създал супер продукция. И това не мисля, че е проблем. Но на моменти зрителя може да го хване яд, че се забелязват недостатъци, поевтиняващи продукцията и аз ще припиша тези недостатъци на режисьора.

Историята е много интересна, въпреки привидно стандартната изходна позиция: сериен убиец и екип от ФБР, които търсят екстрасенс, за да им помогне в разследването. Но всъщност серийния убиец е толкова пред разследващите полицаи, че има само едно обяснение и то е очевидно само да екстрасенса...

Да, сюжета е много добре преплетен, криминалните загадки са интересни, неизвестното задържа интереса до края и със сигурност би се получил много силен филм дори без звездите, които участват, ако от време на време не лъхаше на евтина продукция.

И въпреки това оставам почитател на този филм. Освен всичко, поставя много въпроси, които са на границата на морала ни и разбирането ни за справедливост.

Идва ред и на кастинга. Стига ни само да прочетем имената. Естествено, започвам с Anthony Hopkins. Типичното силно присъствие, сякаш завзема целия екран и избутва всички останали актьори в периферията без никакви усилия. Няма как да не му е дадена основната роля - екстрасенса John Clancy.

Следват Jeffrey Dean Morgan и Colin Farrell, които си поделят по половин филм - първия играе агент от ФБР, а втория е серийния убиец. И накрая е ред на другото основно действащо лице, освен екстрасенса - агентката от ФБР Katherine Cowles, изпълнявана от австралийката Abbie Cornish. Момичето, приличащо на кръстоска между Nicole Kidman and Charlize Theron, демонстрира фигура и таланти, които включват и актьорски умения.

Любопитни факти:

  • Филмът е замислен първоначално да бъде някакъв вид продължение на класиката от 1995-та година Se7en и да бъде с името Ei8ht. За щастие режисьорът на Se7en е реагирал негативно на идеята и в крайна сметка продукцията е самостоятелна.

  • Филмът е престоял 2 години в Warner Bros, преди Relativity Media да го закупят и да види бял свят.

  • Замисълът на филма е предвиждал режисьор да бъде Shekhar Kapur и в главната роля (на екстрасенса) да бъде Bruce Willis. Е, това наистина би било забавно, особено ако се добавят и боливудски масови танцови изпълнения.

Гафове за педантите:

  • Когато първоначално агентката оставя досиетата на екстрасенса в кухнята, той ги оставя на плота. В следващия кадър ги няма.

  • В края на филма - белегът на екстрасенса от куршума е на различно място от там, където е уцелен.

  • Куршумът, заснет в забавен каданс в края на филма, би трябвало да се деформира, удряйки тялото и излизайки от него - така е изчислен "кухия куршум", с цел максимални поражения. В случая той преминава като през домат.

Трейлър:

Пълен филм:

Comments


Horror.BG - BagBag
bottom of page