top of page
Tag Cloud
Featured Review

Ouija (2014)


Horror.BG - Ouija

Рейтинг IMDB (09.03.2016): 4,4/10 от 29422 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,5/10

Държава: САЩ

Бюджет: 5 милиона USD.

Българско заглавие: Смъртоносна азбука

Режисьор: Stiles White

Продуцентски компании: Hasbro, Platinum Dunes и Blumhouse Productions

Продуценти: Jason Blum, Michael Bay, Andrew Form, Bradley Fuller и Bennett Schneir

Ако някой все още незнае какво е Ouija - това е дъска за викане на духове и провеждането на разговори с тях. Преди години, в тийнейджърската ми възраст, си правехме такива върху картон - а вместо показалец използвахме малка стъклена чаша, върху която поставяхме ръце. Гарантирам, че работи!

Историята започва именно с такава дъска и малките Debbie и Laine, които си играят с такава дъска. След това се пренасяме в днешно време, когато Debbie намира старата дъска и решава да се позабавлява с нея. Малко по-късно се обесва в къщата си, което и по принцип е голяма загуба, защото изглежда доста симпатично.

Предварително казвам - в изнесеното до тук няма никакъв спойлер, защото всичко започва от тук.

В сюжета са вплетени всички (или почти всички) възможни трикове, които подобно начало предполага. Разбира се Laine - най-добрата приятелка на Debbie - и останалите от компанията решават да използват същата тази дъска, за да се свържат с нея. И за да им отговори с HI FRIEND...

От кастинга ще отбележа главната роля на Olivia Cooke, изпълняваща приятелката на Debbie - Laine. Актрисата, позната ни и от тематичните The Quiet Ones (2014) и The Signal (2014) отлично се вмества във филма и заслужава добра оценка.

Ще добавя и Shelley Hennig (в ролята на Debbie), защото го заслужава дори само заради участието си и в Unfriended (2014) и Cybernatural (2014), а и защото Ouija (2014) е първия й филм изобщо, който е предназначен за кино.

Любопитни факти:

  • Основателят на компанията, произвеждаща дъските Ouija - Charles Kennard - твърди, че ги е кръстил така, питайки първата дъска как иска да бъде наречена.

  • Дъските Ouija са патентирани през 28-ми май 1890 година.

  • Въпреки, че има достатъчно филми, свързани с дъските Ouija, някои от които дори носят същото име, този филм има собствена история и не е римейк на никой от тях.

Гафове за педантите:

  • Въпреки че в началото на филма Debbie се обесва на жицата с лампичките за украса, във всички следващи кадри лампичките са по местата си.

  • Trevor е с различни прически в няколко последователни сцени.

Трейлър:

Официална страница: https://www.uphe.com/movies/ouija

Horror.BG - BagBag
bottom of page