top of page
Tag Cloud
Featured Review

Insidious (2010)


Horror.BG - Insidious

Рейтинг IMDB (29.12.2015): 6,8/10 от 187041 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 7/10

Държава: САЩ

Бюджет: 1,5 милиона USD.

Българско заглавие: Коварен капан

Режисьор е вездесъщия James Wan, който е истински фен и за който мога да кажа само едно - мернете ли му името, дори като метач на снимачната площадка - гледайте!

Продуцентски компании са IM Global, Stage 6 Films и Blumhouse Productions

И ако името на режисьора не стига - продуценти са Jason Blum, Steven Schneider и Oren Peli - трябва ли още реклама?

История: Банална? Нека е банална. Семейство се мести в нова къща с трите си деца. Става инцидент, при който едното дете изпада в кома. Още преди това да стане обаче, странните неща започват да се случат. Налага се намесата на вездесъщата Elise Rainier, експерт по паранормалните явления, както и саможертва на любящия татко...

Сюжетът прекрасен. Авторите градят своя митология на призрачното, съчетана с добра доза хумор и самоирония, без да забравят за страшното и зловещото. Още при този филм на зрителя му става ясно, че интересното предстои. Не може толкова загатнати и недовършени неща да останат просто така в пространството. Днес, когато е излезъл и Insidious Chapter 3 все още ни се струва, че не всичко е изцедено от историята.

И едновременно с моментите, които ни карат да настръхнем, озвучаването, което напомня "Психо" (признавам, фен съм да друг вид звукови ефекти, вместо тези фалшиви цигулки), рязко сменящите се кадри и зловещите привидения, трябва да добавим веселяшкия спомагателен екип на Elise Rainier, кадрите, където демона точи ноктите си на фона на зловеща ретро музика, гледайки през бижутерска лупа, копитцата на същия тоя демон или пък противогаза, който нахлузва Elise Rainier...

Кастингът - отличен. Да започнем с бащата, роля изпълнена от Patrick Wilson. Отлично изпълнение, макар че на мен най-силно впечатление ми направи детайла, в който, още в началото на филма, той намаза с обигран жест зоната около очите си с крем против бръчки. Просто така - ненатрапващо се и без да се акцентира върху това. Иначе ще спомена два филма с негово участие (извън тази поредица) - повече от достатъчно са: The Conjuring и... The Conjuring 2. Отличен тип.

Идва ред на майчицата. В ролята е Rose Byrne. За някои тя леко преиграва, но нека я разберем - все пак героинята й е композиторка, ранима душа, която страда по болното си дете и в същото време се грижи за още две отрочета. А, и във филма Spy (2015) - не съм го гледал, но е комедиен екшън - се превъплащава в ролята на героиня с име Rayna Boyanov. Няма как да не е наше момиче!

За десерт е великата маниачка актрисата Lin Shaye. Или - специалистката по паранормалното Elise Rainier. Смела роля, смело и всеотдайно изпълнение. Около тази героиня се гради цялата история на филма и дори изражението, физиономията на актрисата подхождат идеално. Нека все пак добавим няколко други филма с нейно участие: Tales of Halloween (2015), Ouija (2014), The Signal (2014) и очакваме да я видим отново в Ouija 2 през 2016 година. Родена през 1943 година, Lin Shaye не знае умора!

Към кастинга ще добавя нещо негативно. Става дума за детето, изпълняващо ролята на изпадналото в кома момче. Името му е Ty Simpkins. Сякаш това дете е отроче на някой, който плаща, за да участва във филмите. Да, често сме благосклонни и великодушни към участията на деца във филмите, все пак те не са истински артисти, но реално са много рядки лоште изпълнения. Е, в този филм и това има. Истински късмет е, че прекара повече време в кома.

Любопитни факти:

  • Оплаках се от виещите цигулки в музиката към филма. Е, цели 33 цигулки са участвали в това.

  • В сцената, където приключва часа и Patrick Wilson освобождава учениците, на които е преподавал до момента, на дъската може да се види картинка на Billy от Saw (който отново е на James Wan)

  • Филмът е заснет само за три седмици

Гафове за педантите:

  • Сцената с метронома. Вярвате ли или не - има хора, които и това са установили: Метронома показва темпо 60 бийта за минута, но темпото, което се чува е 85 бийта за минута

  • При първото появаване на специалистката по паранормалното Elise, ключа на лампата е различен от ключа, който виждаме на същото място по-късно.

  • На 42-рата минута, когато бащата влиза в стаята на сина си, който е в кома, може да се види сянката на оператора

Трейлър:

Всичко сбъркано във филма:

Официален сайт:

Horror.BG - BagBag
bottom of page