top of page
Tag Cloud
Featured Review

III (2016)


Horror.BG - III

Рейтинг IMDB (02.01.2016): 5,3/10 от 555 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 3/10

Държава: Русия / Германия

Бюджет: 10 хиляди EUR.

Продуцент: Франк Елрич.

Българско заглавие: Три, 3

Моля, не се подвеждайте по ниския рейтинг в IMDB, малкия брой гласували там, ниския бюджет, както и от още по-ниския рейтинг на horror.bg!

Да, давам ниска оценка и тя е справедлива. И въпреки това ви препоръчвам да видите този филм!

Една от причините е, за да може някой да ми каже защо така се нарича филма. Вероятно съм се разсеял по време на гледането и до края така и не ми се изясни тази загадка.

Основната причина да го препоръчвам за гледане е защото има какво да се види. Режисьорът Павел Хвалеев очевидно е някакъв луд фен и съм силно впечатлен и мисля да гледам предишния му филм Random (2013) независимо от това, че в IMDB има само 555 гласа.

И как да не съм впечатлен? Нека започнем с историята: Две сестри губят майка си. Независимо от молитвите към Бог и светлата помощ на отец Херман, жената умира от неизвестна болест, а малко по-късно едната сестра също се разболява и започва да гасне. Тогава се налага отново да се потърси помощта на смирения богобоязлив отец Херман, за да може здравата сестра да помогне, прониквайки при демоните в подсъзнанието. Където я очакват изненади.

Сюжетът е много добър. Хубава история, на моменти звучаща като приказка, на моменти зловеща или напрягаща. Когато филмът привършва, сетете се за началото и ще добавите още една точка към екипа.

Разбира се, пълно е със странности. Първата я споменах - пропуснах защо са го нарекли така. В допълнение - този филм си е руски, но на места излиза като Русия/Германия или само Германия. Защо го споменавам при сюжета? Защото действието явно се развива в Германия. Така и не става ясно в коя епоха, защото облеклата и технологиите са твърде противоречиви, особено подкъсените роклички на двете сестри срещу селските одежди на останалите или грубовато дървените моливи с които пишат. Не става ясно също така топло ли е, студено ли е времето - и това не е дребнавост, няма как да не ви се набие в очи противоречието в горящите камини, навлечената масовка и пролетния стил на сестрите.

Със сигурност гледките и атмосферата са от Германия. Също така и религиозната нишка - някак сме свикнали да виждаме в подобни хоръри католически свещеници, отколкото брадати и леко старомодни православни попчета.

Кастингът е любопитен. Може би поради това, че режисьора работи с жена си, двете сестри имат нетипично прикрит руски сексапил. Едновременно с това - и може би поради същата причина - отец Херман (артист с героичното име Гагарин) е визуално подходящ за ролята си.

Според мен този филм представлява един вид промо лента на обещаващ и самопродаващ се режисьор и може да очакваме повече открит сексапил предвид липсата на бюджет. Въздържането от открита сексуална агресия е допълнителен плюс.

Плюсове: Отлични звукови ефекти, екипът е изучил не само стилистиката, но и начина на прилагане. Отлични цветове, ефекти и добра операторска работа. (Изключвам странно близки планове и снимки в гръб от кръста нагоре, докато обекта ходи, все едно зрителя е в компютърна игра First person shooter. Извън това има страхотни попадения, все едно - и нищо чудно - двама различни човека са отговаряли за кадрите.) Прикрит ненатрапчив сексапил от главната героиня. Много добра идея. И много добър саундтрак.

Минуси: Споменах добрите звукови ефекти. За разлика от това самия звук е много лош - репликите на героите звучат все едно слушаш дублаж на чужд език, без пространство и като "лепнати". Актьорската игра не е добра, но проблема е по-скоро режисьорски. В повечето случаи историята върви наивно, действията на героите са нелепи и немотивирани, а реакциите им - пресилени.

Сега ще се върна на бюджета. За 700 000 рубли (или около 10 000 евро) ентусиастът Хвалеев е направил филм на свои разноски, който бихме изтърпяли и при 10 милиона бюджет. Гледайте го, и ако още се чудите как е успял да постигне тази визия и този звук ще поясня: Финансирал го е със свои средства, той и брат му са автори на музиката, жена му е шила сценичните костюми и дори е една от групата голи момичета, заровени в... без спойлери, моля!

След като успяват с геройски усилия да сглобят този филм, Хвалеев и приятелите / роднините му се хвърлят да го промотират на всевъзможни фестивали, като най-после, на 9th Byron Bay International Film Festival в Австралия взимат и награда - за най-добра кинематография.

За разпространение също разчитат на алтернативни канали. Последно - през iTunes и Google Play

Любопитни факти:

  • Немската версия на филма носи името "III — Das Ritual" (само това добавя още една зловеща точка към хоръра!

  • Разходите по дублажа и субтитрите по немската версия са 25 000 евро - надвишават над два пъти разхода за самото заснемане! Дублирането гласа на отец Херман е поверено на Stefan Günther. Същият немец обичайно озвучава и гласа на Bradley Cooper в Германия

  • Нека го кажем така: във филма са ангажирани 8 човека: жената на режисьора е автор на сценария, тя е шила и костюмите; друг един тип е помагал във сценария, едновременно с това се е грижил за грима, реквизитите и опасните сцени; изпълнителната продуцентка е била и координатор, също така е помагала за превода на субтитрите за различните държави; режисьорът е бил отговорен и за монтажа, цветовете, визуалните ефекти и музиката.

  • През 2004 година, когато е на 20 години, режисьорът Павел Хвалеев заедно с брат си Виталий създава музикалния проект Moonbeam (чийто е и саундтрака). Тази група се изкачва до ТОР 100 DJ в световните класации.

Гафове за педантите:

Няма да ги изброявам. Не са повече, отколкото на другите филми. Недостатъците на този филм са от друго естество.

Трейлър:

Постродукция:

Филм за филма:

Официален сайт:

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page