top of page
Tag Cloud
Featured Review

Salem's Lot (2004)


Horror.BG - Salem's Lot

Рейтинг IMDB (03.01.2016): 6,3/10 от 7653 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 4/10

Държава: САЩ

Бюджет: 25 милиона долара.

Продуценти: Jeffrey M. Hayes, Brett Popplewell, Marc van Buuren и Mark Wolper

Българско заглавие: Сейлъмс лот

Телевизионен филм в две части от по 90 минути на режисьора Mikael Salomon, който има богат опит в ТВ продукциите. Тук ще спомена само участието му в екипа в 4-тия сезон от Falling Skies.

Разбира се, няма как да не приемем Стивън Кинг за един от нас. Филмът е правен по неговата едноименна книга и историята е колкото добра, толкова и втръснала ни. Казвам това с пълното съзнание, че коментирам филма (и книгата) с разлика във времето от над 10 години. И че това времево разстояние вероятно е една от причините да приемам някои неща за "втръснали".

Самите визуални ефекти не са проблем за ценителите, защото знаем, че водещото в тези филми е подсъзнанието на зрителя.

Както казах - познат сюжет за писател (естествена аналогия със Стивън Кинг), който се завръща в родния си град Jerusalem's Lot или Salem's Lot, за да напише книга. Скоро открива, че злото се е населило в градчето (или никога не го е напускало?), а през целия филм главния герой се сблъсква със своите вътрешни кошмари и страхове.

В кастинга блести Donald Sutherland, друг интересен артист е Andre Braugher. Ще спомена и главния герой Rob Lowe, който вероятно прилича на идеализирания образ на Стивън Кинг за самия него.

Любопитни факти:

  • Едно от кучетата във филма се казва Куджо, което препраща към друга книга на Стивън Кинг

  • Двама от героите във филма - Richard Straker (Donald Sutherland) и Kurt Barlow (Rutger Hauer) работят заедно, но нямат нито един кадър, в който да участват едновременно

  • Трима от актьорите в Salem's Lot участват и в други филми по Стивън Кинг: Rob Lowe (The Stand), Andre Braugher (The Mist) и James Cromwell (The Green Mile).

Гафове за педантите:

  • В някои външни сцени се чуват много ясно щурци - независимо от падналия сняг

  • По време на сцена в черквата, Father Callahan пълни шишенца със светена вода. Пълни първото, после второто и после... отново първото.

  • Белегът от аутопсията на Марк сменя позицията си - ту е отляво, ту е в дясно

Трейлър:

Трейлър на първия Salem's Lot (1979)

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page