top of page
Tag Cloud
Featured Review

Crimson Peak (2015)


Horror.BG - Crimson Peak

Рейтинг IMDB (02.01.2016): 6,8/10 от 47128 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5/10

Държава: САЩ

Бюджет: 55 милиона долара

Продуцентски компании: Legendary Pictures и DDY

Продуценти: Guillermo del Toro, Callum Greene, Jon Jashni и Thomas Tull

Българско заглавие: Пурпурният връх

Няма как, след като е замесен Guillermo del Toro - в случая като режисьор - да не се е получило нещо интересно. В случая ни разказват една готическа, зловеща приказка - и то ни я представят точно по начина, по който това се прави.

Историята включва богат но добродешен татко вдовец, красива дъщеря, принц (в случая английски баронет), замък, дори бал има, както има и... призраци, зловещи отвари и...

Не се сърдете на създателите на филма, ако сюжетът ви се стори предвидим или разпознаете какво предстои и кой какъв е и какво е замислил. Все пак това е приказка, колкото и да се опитват да ни го представят за нещо като готическа хорор драма.

Кастингът: Щастливи сме да видим командирката на космическия кораб Ares 3 от The Martian (2015) капитан Melissa Lewis в не дотам добротетелната роля на Lucille Sharpe. Актрисата Jessica Chastain очевидно е имала усилени снимачни сезони последните години, предвид и заглавията, в които тепърва ще се появява, но за момента резултатите са повече от добри.

В ролята на добродетелната дъщеря е Mia Wasikowska, която напълно подхожда на образа си, дори и да не се стараеше да играе перфектно.

В ролята на баронета, Thomas Sharpe, влиза Tom Hiddleston.

Любопитни факти:

  • Цялата мебелировка на замъка е създадена специално за филма

  • Първоначално за ролята на баронета е бил избран Benedict Cumberbatch. По неясни причини той е заменен от Tom Hiddleston, който иска специално разрешение от Benedict Cumberbatch преди да приеме ролята - в реалния живот те са добри приятели.

  • Guillermo del Toro предлага на Jessica Chastain да изиграе ролята на благодетелната дъщеря, но тя предпочита отрицателната героиня Lucille Sharpe - и по мое мнение е направила най-правилния избор.

  • Добрата героиня пише книга с призраци, които са символ на миналото, а любовта играе роля, макар и не основна. Така тя представя книгата си - и това същото може да се каже и за самия филм.

Гафове за педантите:

  • Добрата героиня намира цилиндри със записи. Такива не са продавани празни, така че всеки да запише гласа си свободно в домашна обстановка

  • Когато героинята предстои да танцува валс с баронета, чуваме въпрос от нея към него: "Why are we doing this?". Ако следите устните й - определено казва нещо съвсем друго.

  • Кръвта изчезва и се появява върху възглавницата на героинята

  • По време на финалните сцени отвън на снега, машината, изобретена от баронета работи, но парния й двигател очевидно не.

Трейлър:

Официален сайт:

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page