top of page
Tag Cloud
Featured Review

Harbinger Down (2015)


Horror.BG - Harbinger Down

Рейтинг IMDB (04.02.2016): 4,5/10 от 2973 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 3,5/10

Държава: САЩ

Бюджет: Не ми е известен.

Българско заглавие: Харбинджър потъна

Режисьор: Alec Gillis

Продуцентски компании: Amalgamated Dynamics и Dark Dunes Productions

Продуцент: Tom Woodruff, Jr.

Общо взето опропастена идея. Историята не е такава, че да се очаква сензационно филмово събитие, но от нея би се получил приятен краен резултат. В конкретния случай създателите на филма сякаш са се загубили в сюжета и вместо да се получи приключенски научно фантастичен филм с хорър елементи - в крайна сметка се е появило клише от ерата на видекасетите.

Екологична експедиция, загрижена за битието на белугите и влиянието на глобалното затопляне върху здравния им статус, наема корабчето Harbinger на изследователско пътешествие из Берингово море. Малко по-късно изваждат от морето нещо, което ще ги накара да забравят грижите си за рибите и да започнат да се притесняват за собственото си здраве. Накрая руснаците излизат виновни.

На фона на всичко това, кастинга изобщо не е лош. На първо място ще отбележа Lance Henriksen в ролята на капитана на Harbinger. И му отива ролята, и се представя много добре. Симпатичната Camille Balsamo пък е главната героиня Sadie, която е изпълнена и с добродетели. Меркантилният тип Stephen се изпълнява от Matt Winston - също много подходящ избор.

Любопитни факти:

  • Във филма има препратки към няколко по-известни и по-добри продукции. Едната от тях е към The Thing - с който създателите на ефектите от ADI са свързани. Например: шахматния компютър, използван в The Thing може да бъде видян в няколко сцени; филмът започва със събития от 25-ти юни 1982 година - на същата дата е първата прожекция на The Thing.

  • Друга препратка е към филма Aliens, в който участва Lance Henriksen. Референцията идва от надписа върху куфарчето, което еколожката отваря в една от сцените: "LV-426". Това е името на планетата, от която идват извънземните в Aliens.

Гафове за педантите:

  • Координатите, които ни показват в началото (58.122 N -178.603 W) не са в арктическия кръг на Берингово море.

  • Логическите научни заключения на героите по повод цвета на стария и новия лед са коренно противоположни на реалното състояние на леда.

Трейлър:

Официален сайт: http://harbingerdown.com/

Horror.BG - BagBag
bottom of page