top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Skeleton Key (2005)


Horror.bg - The Skeleton Key

Рейтинг IMDB (02.03.2016): 6,5/10 от 84804 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5/10

Държава: САЩ, Германия

Бюджет: 43 милиона долара.

Българско заглавие: Шперцът

Режисьор: Iain Softley

Продуценти: Michael Shamberg, Stacey Sher, Iain Softley и Daniel Bobker

Филмът успя да се превърне в класика,, но въпреки финала, предполагащ евентуално продължение - до момента няма нито едно последвало издание.

Може би причината се крие в начина, по който е направен филма - от днешна гледна точка историята е разказана по начин, който изглежда прекалено класически, без да е достатъчно стар за римейк.

Сюжетът изпраща главната героиня Caroline Ellis в отдалечена къща, за да се грижи като милосърдна сестра за умиращия дядо Ben Devereaux. Съпругата му е много странна и особена жена, около която се навърта и прекалено услужливия и дружелюбен адвокат Luke Marshall.

На моменти филма прилича на приказка, което е допълнително предимство и дори да не успее да изплаши всички, историята е цялостна и добре разказана.

В кастинга короната се полага на Kate Hudson, изпълняваща главната роля, но семейството старци (в ролите Gena Rowlands и John Hurt) също са запомнящи се.

Любопитни факти:

  • Истинската къща, която "изпълнява ролята" на зловещата къща от филма, е заобиколена от ферми и се намира на съвсем друго място. За нуждите на филма е създаден специален пейзаж.

Гафове за педантите:

  • Когато Caroline къпе Ben в банята, тя изпуска във ваната гъбата и шампоана. В следващия кадър гъбата е на мястото си.

  • Отново гаф в банята - при поредното подобно изкъпване, ръката на Caroline е напълно суха малко след като е насапунисала гъбата.

  • Когато Ben се опитва да се самоубие и Caroline отива да събуди Violet, тя е напълно суха. След като излиза навън е мокра.

  • В началото на филма мъжът, който вече е умрял в болницата всъщност диша.

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page