top of page
Tag Cloud
Featured Review

Victor Frankenstein (2015)


horror.bg - Victor Frankenstein

Рейтинг IMDB (28.02.2016): 6,1/10 от 10462 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 6/10

Държава: САЩ

Бюджет: 40 милиона долара.

Българско заглавие: Виктор Франкенщайн

Режисьор: Paul McGuigan

Продуцентски компании: Davis Entertainment Company и TSG Entertainment

Продуцент: John Davis

Това е една полуприказна история, разказана с достатъчно аристократизъм и чувство за хумор. Филмът предизвика доста разочаровани реакции, но според мен те са предизвикани от твърде завишените очаквания предвид кастинга и имената, които са замесени в реализацията. Реално, преди да се дават негативни оценки, трябва да се замислим какво повече може да очакваме от едно фентъзи, пренесено в зората на техническата революция и наситено с британски дух.

Сюжета е доста франкенщайновски - освен че ползва името от известната творба на Мери Шели, както и базовата идея за създаване на същество от различни човешки части, в разказа са съчетани и приключенски елементи, доза драматизъм и любов, шеметни изпълнения и допотопни уреди с невероятни възможности.

Филмът е хубав, просто трябва да се гледа непредубедено. Като плюс ще добавя и избягването на черно и бялото в характерите, което е характерно за приказките - тук няма как да приемем еднозначно за положителни или отрицателни повечето от героите, както и тяхната мотивация.

Кастингът е само едно от достойнствата. В главните две роли блестят James McAvoy като Victor Frankenstein и Daniel Radcliffe в ролята на Igor. Естествено трябва да споменем и неговата възлюбена Lorelei, изпълнявана от Jessica Brown Findlay.

Любопитни факти:

  • Филмът е бил готов през март 2014 година, но се появява по екраните чак през ноември 2015 година

  • Първоначално режисьор щял да бъде канадеца Shawn Levy, но той се е отказал. Трудно може да се каже как би изглеждал филма в този случай, но може да сме сигурни, че би бил коренно различен продукт - все пак освен британския стил, шотландеца Paul McGuigan е пренесъл и голяма част от любимия му Шерлок

  • Във филма има герой, наречен Dr. Clive. Това почит към Frankenstein от 1931, където Dr. Frankenstein се играе от Colin Clive.

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page