top of page
Tag Cloud
Featured Review

The Gallows (2015)


Horror.BG - The Gallows

Рейтинг IMDB (08.03.2016): 4,3/10 от 11317 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,5/10

Държава: САЩ

Бюджет: 100 000 долара

Българско заглавие: Бесилото

Режисьори: Travis Cluff и Chris Lofing

Продуцентски компании: New Line Cinema, Blumhouse Productions, Management 360 и Tremendum Pictures

Продуценти: Jason Blum, Guymon Casady, Dean Schnider, Benjamin Forkner,Chris Lofing и Travis Cluff

Двамата режисьори са и сценаристи на този доста приятен филм, заснет в стила на POV или по друг начин казано - през гледната точка на един от героите, заснемащ с камера.

В историята са добавени и кадри, които са заснети от телефоните на участниците, както и полицейски записи в края на филма (защото, както вероятно се сещате, всъщност филма представлява видеоматериал от архива на полицейското управление).

Признавам, че бях отрицателно настроен предварително, защото съм предубеден към филми, които не могат да докарат продължителност поне 90 минути (този е 81 минути). Реално обаче The Gallows е много добро попълнение в жанра и бих му дал дори още по-висока оценка, ако не беше един малък детайл, който ме подразни: изключително тъпото и съшито с бели конци вметване за това как телефоните на героите нямат обхват. Ако това беше направено малко по-елегантно - не бих отбелязал недостатъци.

Сюжета предлага добра основа за зловещи вариации: училищна пиеса, която преди 20 години завършва трагично и група училищни "зубъри", които отново поставят пиесата в днешни дни. Любителската камера е поверена на съученик тип "колежански зевзек", на който учителите са дали задача да документира подготовката, репетициите и самата постановка.

Както се сещате - не всичко се развива по планирания сценарий, а във филма има доста добре сглобени препратки и преливания.

На никой не му трябва ефектен кастинг за такъв филм, още повече предвид супер ниския бюджет. Главните четири действащи лица (в ролите им Reese Mishler, Pfeifer Brown, Ryan Shoos и Cassidy Gifford) се вписват във филма и са на мястото си, като дори играят с истинските си малки имена, а единия от режисьорите - Travis Cluff - също участва с епизодична роля.

Любопитни факти:

  • По-голямата част от бюджета на филма е получена от приятели на екипа

  • Помощта на Blumhouse Productions и Management 360 е дошла на по-късен етап и по този начин създателите на филма са могли да го завършат и да добавят качествени вицуални ефекти.

  • За да предизвика достатъчно естествен страх в главните герои, режисьорския екип ги е подбрал да бъдат от Лос Анджелис, докато филма е сниман във Фресно в среда, известна с обсебени къщи и други градски легенди.

  • Допълнително към това режисьорите са подавали сценария на части, за да постигнат по-силен ефект в актьорите, а междувременно са им показвали изрезки от вестници, сайтове и снимки, свързани със злощастния инцидент с бесилката.

Гафове за педантите:

  • Има малко объркване между годините на героите и годините между "днешно време" и първата постановка (гледайте внимателно, защото повече пояснения биха били спойлер)

Трейлър:

Официална страница: http://thegallowsmovie.com/

Етикети:

Horror.BG - BagBag
bottom of page