top of page
Tag Cloud
Featured Review

As the Gods Will (2014)


Horror.BG - The Veil

Рейтинг IMDB (13.03.2016): 6,5/10 от 1584 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 1,0/10

Държава: Япония

Бюджет: Не ми е известен.

Режисьор: Takashi Miike

Продуцентска компания: Oriental Light and Magic, Toho Company и Toho Pictures

Филмът с оригинално заглавие Kamisama no iu tôri е едно тотално недоразумение.

Предварително му дадох кредит на доверие предвид доста добрите заглавия, които пристигат от Изтока, по време на филма добавих още кредит на доверие, обяснявайки си че все пак това е друга култура, която не винаги е понятна за нас - и накрая (а и доста преди края) на филма бях убеден, че това е една безумна и безсмислена история.

Сюжетът не звучи зле: (цитирам IMDB) Група колежани са принудени да играят игра на живот и смърт, без да знаят от кой и без да знаят защо.

На практика е точно така. Само че, ако се добавят още малко думи към това кратко описание, то би станало по-достоверно и би звучало така: Група рошави колежани, с немотивирано и недостоверно поведение, са принудени да играят нелогични и смешни игри, без да знаят от кой (ту е някаква гротескна глава, приличаща на тиква, ту са руски матрьошки, ту някакви фигурки, подобни на българските мускалчета за розово масло, а капакът е един левашки анимиран бял мечок) и без да знаят защо (наистина основен проблем на филма: немотивирано поведение на героите).

Всичко това е полято с излишна и безсмислена кръв, която на всичко отгоре беше и зле оцветена.

И - да - високия рейтинг в IMDB вероятно се дължи наистина на различната култура на японската публика.

Вероятно кастингът се състои от Японски кинозвезди, но - поне имайки предвид филма и участието им в него - по-вероятно да са звезди в каратето. Имена няма да споменавам, защото не виждам смисъл, а и така може да предубедя някой към друга лента, в която участва някой от актьорите. И все пак - впечатляващо е как един от колежаните, който беше и натоварен с по-отрицателна роля, през повечето кадри се хилеше като ряпа - най-вероятно сам разбираше в каква помия го снимат.

Любопитни факти:

  • Основният любопитен факт е, че подобен филм изобщо е произведен

  • По принцип не съм почитател на екранизациите по комикси, но факта, че този филм е по манга серията "Kamisama No Iu Toori" изобщо не оправдава плачевния резултат

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page