top of page
Tag Cloud
Featured Review

Frankenstein (2015)


Horror.BG - Frankenstein

Рейтинг IMDB (19.03.2016): 5,1/10 от 751 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,5/10

Държава: САЩ, Германия

Бюджет: Не ми е известен.

Българско заглавие: Франкенщайн

Режисьор: Bernard Rose

Продуцентски компании: Bad Badger, Summerstorm Entertainment и Eclectic Pictures

Продуценти: Christian Angermayer, Gabriela Bacher, Heidi Jo Markel, Mohammed Hans Dastmaltchi, Klemens Hallmann, Elisa Lleras, Jennifer Holliday Morrison и Yasin Qureshi

Този филм очевидно ще остане в сянката на Victor Frankenstein от 2015. Само така мога да си обясня относително ниския интерес около продукцията.

Във всеки случай много е вероятно тази лента ще се нареди безславно сред достатъчните на брой вариации и екранизации по романа на Мери Шели, а според мен заслужава да бъде забелязана.

Както в повечето случаи, базирани на Франкенщайн, и тук екранизацията ползва повече имената, отколкото основния разказ от книгата. Още повече, че тук историята се развива в съвремието. Семейство учени създават своето чудовище, което след това - както си е редно - се изплъзва от ръцете им.

Именно от този момент режисьорът Bernard Rose, с присъщата си лека аристократичност, развива една доста интересна своя версия на Чудовището (всъщност създанието точно така мисли, че му е и името през повечето време). Сюжетът ни представя странстванията на едно същество без ценностна система, без разбиране за "добро" и "лошо", отвратителен външен вид и две думи в речника "Мама" и "Monster".

Разказа се представя от името на чудовището. Гледната точка е интересна, особено предвид постепенната промяна в главния герой, който напълно неподготвен се сблъсква със съвременната действителност и бива моделиран от нея.

Има много символика - от кучето, което намира до слепия уличен музикант, който - може би защото е незрящ - приема Адам за свой приятел.

Не, не си мислете, че това е тежък и умозрителен филм. Всичко това е предадено много приятно и аз препоръчвам този филм.

Звездата в кастинга е Carrie-Anne Moss, изпълняваща ролята на майката (тоест жената - учен, член на екипа, създал чудовището). Но голямото попадение е Xavier Samuel, на когото е поверена главната роля - Monster или Adam. Излъчването на актьора е много подходящо, а изпълнението - отлично.

Като Viktor Frankenstein в тази версия ще видим Danny Huston.

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page