top of page
Tag Cloud
Featured Review

Boogeyman (2005)


Horror.BG - The Forest

Рейтинг IMDB (21.03.2016): 4,1/10 от 25479 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 5,0/10

Държава: САЩ, Нова Зеландия, Германия

Бюджет: 20 милиона долара.

Българско заглавие: Торбалан (Бугимен)

Режисьор: Stephen Kay

Продуцентски компании: Senator International и Pacific Renaissance Pictures Ltd.

Продуценти: Sam Raimi, Rob Tapert, Joe Drake, Steve Hein и Gary Bryman

История за развихрилия се Бугимен - преследващ главния герой Tim още от детството му. Tim е имал нещастието да повярва в страшните приказки, които баща му е разказвал и ужасът го връхлита 15 години по-късно.

Не за първи път основа на хорър филмите са герои от градските легенди, зловещите истории или измислени герои от детството ни. Освен че това е една добре изградена митология, така страхът се предава по-лесно, защото сме расли с него - и в случая точно върху това се гради сюжетът. Страх от това какво се крие под леглото, в килера или гардероба.

Силно впечатление във филма прави отличното заснемане и интересните гледни точки - като това не може да бъде развалено дори от малко странните от днешна гледна точка визуални ефекти.

През 2005 още не са били разбрали, че ако не можеш да направиш достатъчно естествен звяр или демон - който не само да изглежда стряскащо, но и да се движи реалистично - по-добре е да го загатнеш, отколкото да го пуснеш да се вихри комедийно из екрана. Независимо дали причината за неуспеха се дължи на малък бюджет, несъвършенства в техниката или бездарие на екипа.

Краят на филма също е леко разочароващ, още повече че някак след него са последвали Boogeyman 2 (2007) и Boogeyman 3 (2008).

Нека все пак приемем, че през 2005 тези визуални ефекти идеално са си паснали на филма и са били на място. Защото Boogeyman (2005) определено е хубав филм. Много е приятно объркването на главния герой преминаващ от сцена в сцена в различни места - като пътешествие във времето и пространството.

Кастингът разчита на много добри актьори. Ролята на Tim се изпълнява Barry Watson, а другата звезда е приятелката му от детството Kate Houghton - в ролята Emily Deschanel, позната ни от сериала Bones (Кости).

За съжаление съпругата на Tim - в ролята Tory Mussett - не се появява достатъчно и е с доста епизодична роля, иначе присъствието й внася свежест.

Малкото момиченце, с което Tim общува се изпълнява от Skye McCole Bartusiak. Специално я споменавам, защото играе много добре - а през 2014 година загубихме тази талантлива актриса.

Трейлър:

Пълен филм:

Horror.BG - BagBag
bottom of page