top of page
Tag Cloud
Featured Review

Phantoms (1998)


Horror.BG - The Forest

Рейтинг IMDB (21.03.2016): 5,4/10 от 16085 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 4,0/10

Държава: САЩ и Япония

Бюджет: 5,6 милиона долара.

Българско заглавие: Фантоми

Режисьор: Joe Chappelle

Продуцентски компании: Dimension Films и NEO Motion Pictures

Продуценти: Dean Koontz, Bob Weinstein и Harvey Weinstein

Въпреки издържаната в жанра тематика, този филм не е точно класическия хорър, който би могъл да бъде. Може би нещо не достига, може би нещо му е в повече или от самото начало идеята е било да се получи именно този краен резултат.

Защото в крайна сметка Phantoms в никакъв случай не е лош филм. Историята е за две сестри, пристигащи в затънтен планински курорт, които откриват, че в градчето всички са мъртви. На по-късен етап сюжета ни разкрива, че зад убийствата не стоят човешки същества, а хепи-енда настъпва с помощта на научни средства.

Това не е филм, който е правен, за да остане в историята, въпреки звездния актьорски състав. Phantoms е една добре сглобена продукция за развлечения, която няколко дни след това ще забравите - но пък докато я гледате, ще си прекарате приятно.

От кастинга - разбира се - отличаваме Peter O'Toole в ролята на Dr. Timothy Flyte и Ben Affleck като шериф Bryce Hammond. Естествено, никой от тях не прави ролята на живота си, но пък печелят женската аудитория. Ще добавя и родения да играе несимпатични роли Liev Schreiber, който тук е заместник шерифа Stuart 'Stu' Wargle.

Любопитни факти:

  • Теорията, която се използва във филма (плоските червеи, които чрез канибализъм усвояват знания от изядените си събратя) реално съществува, но не е толкова безусловно потвърдена, колкото се твърди във филма

  • На телефона в полицейското управление има запомнени няколко номера за бързо набиране. Всъщност имената са на част от екипа, начело с режисьора Joe Chappelle

Гафове за педантите:

  • Докато всички са в лабораторията, навън започва да вали сняг. Независимо, че няма други живи същества в градчето, когато излизат от лабораторията, навън има следи от стъпки в снега.

  • Докторът авторитетно споменава теглото на човешкия мозък, правейки всъщност грешка и го изкарва 2 пъти по-тежък от действителността.

  • Въпреки че действието се развива в измисления град Snowfield, на някои кадри се забелязват пътни знаци, разкриващи истинското място на снимките - Georgetown.

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page