top of page
Tag Cloud
Featured Review

Below (2002)


Horror.BG - Below

Рейтинг IMDB (18.04.2016): 6,2/10 от 17547 гласували.

Рейтинг на horror.bg: 4,5/10

Държава: САЩ

Бюджет: Не ми е известен

Българско заглавие: Под повърхността

Режисьор: David Twohy

Продуцентски компании: Dimension Films и Protozoa Pictures

Продуценти: Darren Aronofsky, Sue Baden-Powell и Eric Watson

Историята се развива по време на Втората световна война. Американска подводница спасява трима бедстващи корабокрушенци, чийто медицински кораб е потопен от немците. Една от спасените е дама и малко след това започват да се случват странни неща, за което може би е виновно поверието, че жена на борда носи нещастие.

Разбира се, сюжетът не разчита на толкова елементарна развръзка и с всяка изминала минута, през която нещата постепенно все повече се влошават, става и ясно, че причината се крие на съвсем друго място и е свързана със събития, които предшестват появата на тримата спасени.

Филмът е интересен, има достатъчно зрелищни сцени и напрежение, а свръхестественото завзема своята територия едновременно с постепенната загуба на контрол върху обречената подводница.

Кастингът е добър и екипа се е справил с доста сложна задача: да събере доста сериозна група от актьори в стеснена среда, каквато представлява подводницата. Трудно е да се отличи някой, играта е на отлично ниво, но все пак ще споменем главния герой - изпълняващия длъжността "капитан" Odell, в ролята Matthew Davis и дамата, набедена за нещастията на подводницата Claire, изпълнявана от Olivia Williams.

Любопитни факти:

  • Някои от снимките на филма са правени на истинска американска подводница от Втората световна война.

  • Във филма инцидентно се включва грамофон (в най-неподходящия момент) с песента "Sing Sing Sing (With a Swing)" на Benny Goodman. Първоначалният замисъл е било това да бъде друга песен, но поради проблем с авторските права идеята е пропаднала - а именно "I'll Be Seeing You" на Frank Sinatra.

Гафове за педантите:

  • Подводницата представя доста по-обширно пространство, сравнено с оригиналните подводници от онова време.

  • Въпреки много студеното време нито един от героите не изпуска пара от устата си.

Трейлър:

Horror.BG - BagBag
bottom of page